2011-09-26 | 19:13:09

Hårets uppbyggnad

Hår är uppbyggt av ett ämne som kallas keratin, samma ämne som finns i hud och naglar. Varje hårstrå växer omkring 1-1,5 cm per månad. Varje hårsäck är konstruerad för att producera precis din typ av hårstrån - raka, vågiga, lockiga, blonda, bruna, röda. Hårfärgen mörknar med åren. Varje hårstrå har något som kallas för fjällskikt, detta hjälper till att skydda de inre, mjukare delarna. Fjällskiktet liknar fiskfjäll.


För att lättare förstå precis vad fjällskiktet är kan du testa att ta ett hårstrå från ditt huvud och först dra det mellan fingrarna åt ena hållet och sedan åt andra hållet, skillnaden är tydlig. Åt hårets riktning känns håret glatt och lent, men åt andra hållet känns håret strävare.


På ett friskt hår som inte varit med om skadliga behandlingar ligger fjällskiktet neråt vilket gör att hårstråna glider lätt mot varandra, känns lent, ser friskt och glansigt ut och tovar sig inte lätt. Är håret istället skadat har fjällskiktet ruggats upp och hårets yta ser istället glanslöst och matt ut. Håret har dessutom lättare för att tova sig.






/Nadja


Kommentarer;
Anonym

mitt hår är lite oranget, vad ska jag göra för att få bort det? puss och kram

2011-10-19 kl. 14:21:19

Gratis design av Mimmi Webdesign


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!